Geleneksel Dövme ve Bazı İnanışlar

Geleneksel Dövme ve Bazı İnanışlar

Kadınların alt dudağında bulunan dövme ile ilgili bilinen hikayeye göre: Hz. Fatıma’nın kölesi ona âşık olur ve onu zorla dudağından öper, tam bu sırada Allah tarafından helal kılınsın diye alt dudağı dövmelenir. Onun hatırasına da kadınlar bu dövmeyi yaparlar.

Avuç içinde noktalar halinde yapılan dövmelerin, güzel yemekler yapmak, yapılan yemeğin bereketini arttırmak için yapıldığı bilinmektedir.

Yüzde görülen bir nokta şeklindeki dövmelerin ile sadece bakan gözün dikkatini oraya verip nazardan korunmasının amaçlanıldığı söylenmektedir.

Üçlü düğme ya da Vesm’el Beggar adıyla bilinen dövme, görüntü olarak burun ucu çene ve her iki yanakta bulunan bir nokta veya yüzde yer alan tek bir nokta şeklinde yapılan dövmedir. Yapılış amacına yönelik iki farklı görüş vardır. Bunlardan birisi bir ailede arka arkaya çocuk ölümleri yaşandığında doğan çocukları ölümden koruması diğeri ise tanınmak, bilinmek için yapılmasıdır.

Kadınların ayak bileğine, ikinci eş yani kumanın eve getirilmemesi amacıyla dövme yaptırdığı; kocasının rahat yatması için de kolunun iç kısmına dövme yaptığı bilinmektedir.

Etiketler
geleneksel dövme
geleneksel dövme inanışlar
dövme inanışları
geleneksel dövme inanışları
dövme inanç
geleneksel dövme inanç
dövme ve din