Dövme Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Dövme Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Hepimiz ilk dövmemizi yaptırmaya karar verdiğimiz zaman dövmenin bakımını nasıl yapacağımızla ilgili aklımızda soru işaretleri oluşmuştur. Dövmeyi yaptırdıktan sonra bakımını yapsak ne olur yapmasak ne olur, bakım yapmazsak dövme kalıcı olmaz mı, dövme bakımının püf noktaları nelerdir, dövme yaptırdıktan sonra hangi kremi sürmeliyim gibi sorular ilk dövmemizi yaptırdığımız zaman hepimizin aklını karıştıran sorular olmuştur. Bu kafa karışıklığını önlemek ve dövme yaptırmaya karar vermiş insanlara yol göstermek için hazırladığımız bu rehberi, öğretici bulmanızı diliyoruz.

Yeni dövme yaptırdıktan hemen sonra iyi bir bakım yapmak çok önemlidir. Çünkü dövme yaptırdıktan sonra yapılan bakım hem iyileşme sürecini hızlandırmaya hem de dövmenin canlılığını korumasına yardımcı olur. Dövme yapıldıktan sonra dövme sanatçısı dövmenin üzerine bir streç kapatacaktır. Streçin orada olmasının amacı, dövmeni kir ve bakterilerden korumaktır ve çıkartılmadan önce birkaç saat kadar orada kalmalıdır.

Streçi, sanatçının tavsiye ettiğinden daha uzun süre çıkarmamak enfeksiyon kapmaya davetiye çıkartır ve mürekkep sızma yapabilir. O yüzden dövme sanatçınız aksini söylemediği sürece kendi başınıza hareket etmemelisiniz.

Streçi çıkarttıktan sonra bölgenin ilk iş ılık su ve antibakteriyel sabunla yıkanması gerekmektedir. Yıkama işleminden sonra yumuşak hareketlerle kurulamak bölgeyi tahriş etmemek için çok önemlidir. Normal havlular, dövmeni tahriş edebilir ya da küçük tiftiklerin dövmeye yapışmasına yol açabilir, o yüzden kurulamak için sadece kâğıt havlu kullanmak en iyisidir. İlk bakımdan sonra cildinizi nemlendirip temiz tutarsanız, kaşımaktan kaçınır ve güneşe çıkmazsanız dövmeniz rahatça iyileşecektir.

Bölgeyi nemlendirmek için Vazelin ya da Neosporin gibi petrol bazlı ürünler kullanmayın. Çünkü bunlar çok yoğundur ve gözenekleri tıkayabilir.

Dövmenin bakımı sırasında en dikkat etmeniz gereken şeylerden bir tanesi dövme sanatçınızın tavsiyelerine kulak vermektir. Dövme sanatçısı dövmeyi yaptıktan sonra dövmeye nasıl bakım yapılması gerektiğini açıklayacaktır. Dövmeni streçleme şekli, başka dövme sanatçılarınınkinden farklı olabilir. Bu yüzden de onun verdiği tavsiyeleri can kulağıyla dinleyip o tavsiyelere uymak çok önemlidir. Bu tavsiyeleri not etmekten çekinmeyin.

Dövme tamamen iyileşene kadar dövmeyle oynamamak ve nemli tutmak gerekir. Yıkarken yumuşak ve kokusuz bir sabun kullanmak tahriş riskini azaltacaktır. Dövmeyi nemlendirmek önemlidir ama dövmeyi losyona ya da merheme boğmamak da önemlidir. Sadece ince bir tabaka sürmek yeterlidir.

Peki dövme yaptıktan sonra kaçınılması gereken durumlar nelerdir?

 

1-DÖVMEYLE OYNAYIP KAŞIMAKTAN KAÇININ
Dövme iyileştikçe bölge kabuk tutmaya başlar. Bu normal bir durumdur ve dövme kabuk tutunca panik yapmaya gerek yoktur. Kabuklar bir süre sonra kuruyup kendi kendine düşecektir. Süreci hızlandırmak için yarayı kaşımaktan ve kabukları koparmaktan kaçının. Çünkü kabuklar kendi kendine iyileşmezse iz kalabilir ve dövmenin üstünde delikler ve açık renkli noktalar kalabilir. Kaşıntı sorunu olursa, bununla mücadele etmek için nemlendirici merhem kullanmaya devam edilmelidir.

 

2-DÖVMENİN DOĞRUDAN GÜNEŞ IŞIĞI ALMADIĞINDAN EMİN OLUN
Güneş ışınları cildin su toplamasına ve dövmenin renginin açılmasına neden olabilir. Buna dikkat etmemek özellikle dövmenin kenarlarının silikleşmesine ve renkli dövmelerde renklerin gözle görülür şekilde solmasına neden olabilir.

 

3-DENİZE GİRMEKTEN VE YÜZMEKTEN KAÇININ
Dövme tamamen iyileşene kadar havuzda ya da denizde yüzmekten ve küvete girmekten kaçınmak gerekir. Suya uzun süre maruz kalmak, basınç farkından dolayı dövmenin mürekkebinin dışarı çekilmesine ve dövmenin bozulmasına neden olabilir. Bunun yanında, su dövmeyi enfekte edebilecek bakteri, kir ve kimyasallar barındırıyor olabilir. Dövme yapılan bölgeyi suya sokmak yerine duşta ya da lavaboda akan suyla temizlemek gerekmektedir.

 

4-DAR GİYİNMEKTEN KAÇININ
Dövme bölgesini saran dar ve gergin şeyler giymemeye çalışın. Özellikle de dövmenin yapıldığı ilk zamanlarda. Dövme iyileştikçe plazma ve derideki fazla mürekkep dışarı atılacaktır. Bu da kıyafetlerin dövmeye yapışmasına neden olacaktır. Bu durum özellikle giysiyi çıkartırken bölgeyi tahriş etmekle ve yara kabuklarını koparmakla sonuçlanır. Eğer giysiniz dövmeye yapıştıysa çekmek yerine ilk fırsatta bölgeyi ıslatın. Bu işlem bölgenin yumuşamasını ve yapışmanın geçmesini sağlayabilir.

 

5-DÖVME İYİLEŞENE KADAR EGZERSİZ YAPMAYIN
Dövme özellikle geniş bir alanı kaplıyorsa ya da eklemlere yakınsa (mesela dizlerine ya da omzuna), sıklıkla fiziksel aktivitelerde bulunmak dövmenin iyileşme hızını düşürecektir. Aşırı hareketler teninizin gerilmesine ve bu gerilme sonucunda cindin çatlayıp tahrip olmasına neden olur. Bu da iyileşme sürecini geciktirecektir.

Etiketler
dövme bakımı
dövme bakımı için krem
dövme bakımı nasıl olmalı
dövme bakımı ilk hafta
dövme bakımı bepanthol
dövme bakımı nasıl olur
dövme bakım süreci